De gevolgen van kanker behandelen met fysiotherapie.

Kanker en de nasleep ervan

Kanker is een aandoening waar we helaas steeds vaker mee te maken krijgen. Het is een ernstig gezondheidsprobleem vanwege het levensbedreigende karakter. Een positief gegeven is dat door vroege opsporing en verbeterde behandelmethoden de overlevingskans steeds groter is geworden.

Invloed op het dagelijkse leven

Hoewel veel patiënten zicht hebben op genezing, leven zij nog jaren met de gevolgen van de ziekte of de behandeling daarvan. De invloed hiervan op het dagelijks leven is groot. Pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren,lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid zijn hier voorbeelden van.

Behandelingen en trainingsprogramma op maat

Zodra u mobiel genoeg bent om naar de praktijk te komen, kunt u starten. Tijdens een intakegesprek stellen we samen vast wat u verder nodig hebt om uw leven weer zo normaal mogelijk te laten verlopen. Door al tijdens de ziekenhuis behandeling op de juiste manier lichamelijk actief te blijven, wordt voorkomen dat de conditie enorm achteruit gaat. Ook na de ziekenhuis behandelingen worden de fysiotherapeutische behandelingen en trainingen in overleg met u, afgestemd op uw situatie.

Klachten verminderen met fysiotherapie

Door middel van behandeling en coaching van patiënten tijdens en na de ziekenhuisbehandeling, kunnen deze klachten bij ons verminderd worden. We werken volgens de richtlijn van oncologische revalidatie. In iedere fase van de ziekte kan fysiotherapie van betekenis zijn.

Ninian Sammels, therapeut

Mijn naam is Ninian Sammels, sinds 2016 werk ik samen met Fysiotherapie Spreeuwenpark. Ik ben psycho-oncologisch therapeut en psychotherapeut.

Voor wie te horen heeft gekregen dat hij of zij ziek is staat de wereld stil. Plannen voor de toekomst kunnen instorten in en een periode van onzekerheid en twijfel breekt aan. Om vertrouwen te (kunnen blijven) houden in zo’n ingrijpende, vaak verwarrende en angstige, periode is het belangrijk om psychische hulp te krijgen, waaruit u kracht en steun kunt putten. U kunt behoefte hebben aan begeleiding of een luisterend oor. Deze behoefte kan op ieder moment in uw proces ontstaan, zowel tíjdens als nà uw behandelingen.

In de praktijk sta ik voor u klaar om samen met u aan de slag te gaan, om uw klachten op een actieve manier te verhelpen.

Tijdens deze begeleiding kan van alles aan de orde komen, bijvoorbeeld:

  • Acceptatie en verwerking van diagnose en prognose
  • Hervinden en versterken van levensvreugde en levenskracht
  • Hervinden zelfvertrouwen
  • Voorbereiding op medische behandelingen, operaties en onderzoeken
  • Leren omgaan met emoties en verdriet
  • Neerslachtigheid en onzekerheid
  • Slaapproblemen
  • Stress- en spanningsklachten

Samenwerking met andere specialisten

We werken nauw samen met uw huisarts en/of behandelend artsen. Daarnaast hebben we een samenwerkingsverband met een oedeemtherapeute, een psychologe met specialisatie oncologie en een diëtist. Als team willen we zorg op maat bieden waarbij de kwaliteit van leven de hoogste prioriteit heeft.